Charmed World
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

You are not connected. Please login or register

Ucionica

Go down  Message [Page 1 of 1]

1Ucionica                              Empty Ucionica on Mon Apr 18, 2011 2:02 am

Denis

Denis
Admin
1.Upoznavanje sa Mitologijom

*Mitologija je znanost koja proučava priče fantastičnog sadržaja u kojima su junaci bogovi, polubogovi, heroji i slično. Te priče beleži mit, legenda, tradicija, usmena predavanja i drugo. Pored toga, mitologijom se naziva i skup mitova neke religije, etničke skupine ili geografskih cjelina.
*Mit je tvorevina u priči, pesmi i sl., predznanstvenog i fantazijom prožetog (obično magično-religioznog) mišljenja, kojom narod na primitivnom stepenu razvića objašnjava nastanak prirodnih bića i pojava.
*Najstariji mitovi - Gotovo svaka oblast na svetu ima svoje mitove. Neki mitologije, kao što su rimska i grčka, postale su prihvaćene i popularne. Imena nekih mitoloških likova iz tih mitologija su iskorišćeni i u astronomiji za imenovanje novootkrivenih planeta ili galaksija. Područje Mesopotamije se smatra područjem prve civilizacije. Prvi stanovnici Mesopotamije bili su Sumerani (svoju zemlju su zvali Sumer). Na ta područja su se naselili 3500 g.p.n.e. Sumerani su bili prvi pismeni ljudi (klinasto pismo). Sačuvano je hiljade pločica sa zapisima o njihovom životu i verovanju u bogove. Mitove i legende su pisali u stihovima.
Sumersku kulturu naslijedilo je najpoznatije carstvo Bliskog Istoka- Babilon. Tada se javljaju mitovi koji veličaju državu i bogove. Najpoznatiji njihovi mitovi su:

* Mit o potopu (koji će dosta uticati na kasnije monoteističke religije)
* Mit o Gilgamešu (o kralju grada Uruka koji je bio 2/3 bog a 1/3 čovek)

*Moderna mitologija - Najbolji primeri moderne mitologije donose popularni filmski i televizijski serijali. To su serijali Star Trek, koji je stvorio Gene Roddenberry i Star Wars, koji je osmislio George Lucas. Od književnosti se izdvaja trilogija Gospodar prstenova. Zatim su tu još i mitološke priče prikazane kroz crtane filmove Walta Disneya, kao što su Kralj lavova i Legenda o medvedu.
-Gospodar prstenova - daje odgovore i objašnjenja o postanku sveta, ponešto o čoveku i daje jednu alternativnu priču o nastanku sveta, jedan novi uvid, nov način razmišljanja. Glavna simbolika koju priča jasno naglašava je simbolika prstena. Prsten simbolizuje moć. Moć je predstavljena kao jedna od osnovnih ljudskih slabosti i najvećih iskušenja koju samo retki i čvrsti mogu savladati. Čovek se pred iskušenjem moći vrlo lako slomi i ubrzo moć počne kontrolisati čovjeka, a ne obratno. Upravo zbog toga, priča nam predstavlja vrlo posebne junake - male ljude, hobite.
Između ostalog, ova mitološka priča pokazuje i vrednosti zajedničkog rada i prijateljstva. Glavni junak, Frodo Baggins, koji žrtvuje svoje telo kako bi bio izjeden iznutra od strane prstena, nikada ne bi uspeo uništiti prsten da mu nije pomogao njegov verni prijatelj Sam Gamgee.

Pitanja za domaći:
1.Šta je mitologija?-1 bod
2.Šta je mit?-1 bod
3.Napiši nešto o Sumeranima.-2 boda
4.Nabroj primere moderne mitologije.-1 bod
5.Koja je/su poruka/e Gospodara prstenova?-2 boda
*Od nabrojanih primera moderne mitologije (pitanje br. 4) izaberi jedan i analiziraj ga(kratko prepričavanje,poruka,glavni likovi i njihove osobine...)-3 boda

Da ne bi dolazilo do zabuna od sada cu vam za svaki domaci pisati koliko svako pitanje donosi bodova i onda cete sami moci da vidite za koju je ocenu vas domaci.
Svako kopirano pitanje vam smanjuje bodove za pola.Znaci ako pitanje donosi 2 boda vi cete dobiti 1 bod za to pitanje.
I da pojasnim ovo oko bodova...Znaci ako imate 5 bodova dobicete 2,ali ako ima 5,5 bodova dobicete 3

Bodovi
0-2 --> 1
2-5 --> 2
5-6 --> 3
6-8 --> 4
8-10 -> 5


_________________
Ucionica                              49894644
https://charmed-world.forumsr.net

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum